Informatii false sunt propagate zilele acestea, pe Facebook

fake psd

Un val de fake news se propagă pe internet în ultimele zile, informațiile false distribuite pe rețeaua de socializare Facebook, vizând românii din Diaspora, președintele Klaus Iohannis, dar și „pensii tăiate” de către noul guvern, anunță digi24.ro

O fotografie postată pe Facebook în această dimineață, reclamată ca fake news de PNL, prezintă un mesaj de pe pagina ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, în care acesta ar anunța că guvernul vrea să impoziteze salariile românilor din Diaspora și transferurile de bani din afara țarii.

Țara este într-o situație dificilă. Ne chinuim să găsim soluții pe plan intern, dar avem dificultăți grave. Am alcătuit o comisie pentru impozita atât salariile celor aflați în Diaspora cât și serviciile de transfer gen Wester Union și MoneyGram. E timpul să strângem cureaua…„, se vede scris în postarea care a fost publicată pe o pagină de Facebook clonată.

PNL a răspuns, clasificând postarea drept „un FAKE NEWS construit ȋn sediul PSD din Șoseaua Kiseleff nr. 10, care este distribuit masiv ȋn mediul online”.

Mesajul fals adresat diasporei vine după ce românii aflați în afara țării s-au prezentat în număr mare la vot, peste 600 000 de oameni votând în primul tur al alegerilor prezidenţiale în secţiile din străinătate.

„Pensiile tăiate” peste noapte din Dolj

Un alt caz de dezinformare a avut loc recent în Dolj, după ce o greșeală de la Casa de Pensii a fost interpretată ca o scădere instantanee a pensiilor de către Guvern, fiind vorba de fapt despre o greșeală de calcul.

15 mii de oameni din Dolj s-au trezit că au încasat pensii mai mici luna aceasta. Speriați, oamenii au făcut reclamații, iar Casa de Pensii a anunțat că este vorba despre o eroare de calcul și își vor primi banii înapoi. Problema a apărut la cei care își primeau pensiile pe card de la CEC.

Nici USR-PLUS nu a scăpat de fake news

Pe grupurile de Facebook din țară au apărut mesaje de tip fake news în care alianța USR-Plus îndeamnă populația să boicoteze alegerile prezidențiale.

Mesajele false poartă logo-ul alianței USR-Plus, distribuite pe grupul News Uricani, îndeamnă românii să nu se prezinte la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale.

mesaje fake

Loading

Recommended For You