
Cu distribuitorul energiei termice în faliment și cu iarna care bate la ușă, Primăria Capitalei caută soluții care să le asigure bucureștenilor apă caldă și căldură, anunță stiri.tvr.ro
Una dintre variante luate în calcul de municipalitatea este să cumpere energie termică, pentru anumite cartiere, de la furnizori privați.
Ca să fie posibil acest lucru, investitorii ar trebui mai întâi să construiască de la zero alte două CET-URI. Lucru puțin probabil, susțin specialiștii în energie, având în vedere vechimea rețelei de distribuție.
Primăria Capitalei le propune firmelor private să investească în construirea a două CET-uri. După ce vor fi ridicate, uzinele vor avea contractul asigurat cu municipalitatea. Licitația pentru achiziția energiei termice din aceste surse urmează să fie supusă aprobării consilierilor generali.
În acest moment, în Capitală mai funcționează doar 4 CET-uri, din șase câte avea RADET. Cele din Pipera și Titan au fost desființate în urmă cu câțiva ani.
CET-urile pe care privații ar putea să le construiască ar urma să asigure căldură și apă caldă pentru zonele Colentina, Fundeni, Pipera și Aviației.
Presupunând că investitorii privați ar fi interesați de afacerea propusă de primărie, problema de fond rămâne nerezolvată. Peste trei sferturi din rețeaua Radet este mai veche de 40 de ani.
Pentru că instanța a decis intrarea în faliment a Radet, Primăria trebuie să delege serviciul de termoficare către compania municipală Termoenergetică. O companie special înființată pentru acest lucru care nu are încă licență pentru furnizarea agentului termic. Actele au fost depuse la ANRE, însă procesul este de durata.
În prezent Radet are peste 1.200.000 de abonați și o datorie istorică către Elcen de peste 3,6 miliarde lei.
Foto: ELCEN, CTE Bucuresti Sud