Primarul General, Gabriela Firea: „Am finalizat Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan București, iar în martie 2020 vom începe lucrările”

spital metropolitan

Primarul General, Gabriela Firea, a anunțat finalizarea Studiului de Fezabilitate pentru construirea în București a viitorului Spital Metropolitan și a prezentat principalele componente ale proiectului. Următorul pas este ca indicatorii tehnico-economici să fie supuși aprobării CGMB, pentru ca Primăria Capitalei să poată organiza, ulterior, procedura de contractare a serviciilor de proiectare și a lucrărilor de execuție.

Primarul General, Gabriela Firea: ”Spitalul Metropolitan Bucuresti, primul spital inteligent din România, care va putea concura cu cele mai moderne unități medicale din lume, devine realitate, așa cum am promis anul trecut. Avem finalizat Studiul de fezabilitate, iar în martie 2020 vom începe lucrările la Spitalul Metropolitan! Acesta va avea aproape 1.000 de paturi, din care 750 pentru spitalizare continuă, 31 de săli de operație, dar și săli pentru investigații imagistice și medicină nucleară. Spitalul va asigura pentru bucureșteni și pacienții din țară nu doar servicii medicale la standarde de excelență, ci și funcții complementare, centru de excelență și campus universitar. Întregul complex va fi compus din: 3 corpuri de clădire cu destinația spital, un turn cu 12 etaje dotat cu heliport și în cadrul căruia se vor regăsi spații de cazare pentru rudele pacienților și cabinete medicale, o clădire pentru grădiniță și creșă, un bloc cu locuințe pentru personalul medical și spații verzi. Unitatea va avea un Compartiment de Primiri Urgențe.
Investiția este de 400 de milioane de euro, pentru clădirea spitalului și dotări. Clădirea Spitalului Metropolitan, circuitele medicale precum și dotarea cu aparatură ultramodernă se vor finaliza în 3 ani.
Anual, vor fi tratați în regim de spitalizare continuă circa 45.000 de pacienți, iar în sistem ambulator, peste 280.000. Compania Municipală Dezvoltare Durabilă și Trustul de Clădiri Metropolitane au livrat acest studiu într-un termen record de 8 luni, încă o dovadă a utilității companiilor municipale. La acest document a lucrat o echipă cu experiență bogată în domeniul construcției de spitale, cu astfel de proiecte finalizate în străinătate, fiind proiectat la cele mai înalte standarde în domeniu, inclusv din punctul de vedere al tehnologiei. Infrastructura propusă prin Studiul de Fezabilitate este una modernă și inovatoare, în special din punctul de vedere al tehnicii medicale.”

SPITAL ACCESIBIL, PROIECT INTEGRAT

Pentru accesul facil în zona spitalului, care va fi edificat în Șos. Pipera, este planificată o adevărată sistematizare a zonei.
Primarul General, Gabriela Firea: „Avem în vedere construirea unei noi străzi, se va chema Strada Spitalului, care să asigure accesul la întregul complex și care va avea 2 benzi pe sens și linie de tramvai. În plus, sunt prevăzute și alte lucrări, pentru că avem o gândire integrată pentru întreaga zonă.”
Marius Coaje, consilier al primarului general: “Este un proiect de mare amploare, de aceea construirea spitalului se face cu o planificare a întregii zone, avem grijă de toată infrastructura din zonă. Deja am luat legătura cu deținătorii de rețele, fiecare dintre ei a primit planurile acestui studiu, motiv pentru care anul viitor va fi foarte ușor să demareze lucrările.
Toată zona a fost gândită astfel încât, odată cu construcția acestui spital, să ne asigurăm că toți cetățenii vor ajunge repede la acest spital.”
Suprafața construită desfășurată a acestui complex este de aproximativ 250.000 mp.
În cadrul complexului vor fi amenajate peste 1.300 de locuri de parcare, din care circa 200 la suprafață, iar restul în subteran.
Spațiile verzi aferente Spitalului Metropolitan București vor însuma 30.000 de mp, iar clădirile din cadrul complexului Spital Metropolitan București vor fi un etalon pentru eficiența energetică prin utilizarea unor surse de energie sustenabilă: panouri solare, centrală în cogenerare și pompă de căldură aer-apă.

ORGANIZARE DE TIP MULTIDISCIPLINAR

Spitalul va asigura pacienților servicii în următoarele specialități medicale: obstetrică-ginecologie (obstetrică, ginecologie, neonatologie, fertilizare), cardiologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgia capului și a gâtului (BMF, ORL, oftalmologie), chirurgie toracică, chirurgie generală, neurochirurgie, neurologie, pneumologie, gastroenterologie, hematologie, urologie, medicină internă (nefrologie, nefro-dializă, diabet și boli de nutriție, reumatologie), recuperare-reabilitare.
Secția mamă și copil va cuprinde resuscitarea medicală pediatrică, neonatologia și secția de ginecologie-obstetrică, inclusiv urgențe.
Structura spitalului a fost proiectată astfel încât să existe o organizare funcțională, și nu una strictă pe specialități.
Ablachim Turkes, director medical ASSMB: „Intenționăm să realizăm departamente funcționale, dedicate unui tip de patologie, nu unei specialitati. De exemplu: o anumită structură a spitalului va fi dedicată sănătății mamei si copilului intr-un concept care uneste obstetrică, ginecologia, neonatologia, sectiile de prematuri, clinicile de fertilizare in vitro, astfel ca toate problemele legate de copil si de mama sa fie rezolvate acolo prin echipe multidisciplinare. Depinde și de evoluția actualei legislații.
Un alt exemplu: ne-am gandit sa avem un centru de cardiologie complex care sa includa tehnicile de cardiologie interventionala moderna ajutate evident de un departament de imagistica care va cuprinde toate, pe langa radiologie conventionala, tomografie, RMN, medicina nucleara, si de asemnenea instrumentele pentru radioterapie.

Pacientii neurologici vor avea, de asemenea, un departament dedicat nu numai pentru diagnosticul si tratamentul prompt al accidentelor vasculare cerebrale dar si departamente neurochirurgie si de radiologie interventionala asociată.”

SPITAL MODERN, TEHNOLOGIE INTELIGENTĂ

Spitalul Metropolitan București va fi primul spital inteligent din România și va concura cu toate cele mai moderne unități medicale din lume.
Complexul va beneficia de un sistem IT care va înlocui sau asista în anumite situații resursa umană și va ușura munca:
• fluxuri de pacienți optimizate și asistență medicală de la distanță.
• Pentru prima dată, vom avea într-un spital din România o linie automată pentru laboratorul spitalului sau pentru farmacie. Astfel, probele pentru analize sau medicamentele vor fi tranportate de echipamente inteligente, fără a fi nevoie de personal medical.
• cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume, fiind prevăzută dotarea cu cel puțin 4 roboți DaVinci. Astfel, se pot fac investigații complexe sau intervenții chirurgicale dificile.
• Sălile de operație vor avea conexiune prin satelit, pentru ca intervențiile pot fi transmise oriunde în lume sau medici de oriunde din lume pot oferi suport în timp real în timpul intervențiilor de la noi.
• Platoul tehnic de imagistică va regrupa echipamente și sisteme de ultimă generație: 5 săli pentru RMN, 3 săli pentru computer tomograf, 47 de săli pentru ecografie, 5 săli pentru radiologie convențională și 2 săli pentru medicină nucleară (radioterapie).
• Vor exista două săli de operații neurochirurgicale: una de chirurgie avansată spinală și cealaltă de chirurgie avansată a craniului, interconectate printr-o sală de RMN Intraoperatoriu. Acest lucru face posibilă obținerea și folosirea, în timpul procedurii chirurgicale, a informațiilor furnizate de RMN. Tota aici, este prevăzut un sistem de neuronavigație revoluționar, care completează datele furnizate de RMN
• Medicii vor folosi tablete speciale unde vor regăsi toate datele pacienților pe care îi îngrijesc, rezultate ale analizelor sau prin intermediul cărora vor putea da indicațiile asistentelor.
• Heliportul Spitalului va susține realizarea în timp util a transplanturilor de urgență. Spitalul este gândit să poate susține realizarea oricărui timp de transplant de organe care se realizează în acest moment în România.

ACCENT PE OAMENI, pentru creșterea calității actului medical

Spațiile și diversele funcțiuni au fost organizate având ca punct central de la parcursul celor care vor beneficia de serviciile acestui complex, în calitate de pacienți, de la intrarea în unitate, la diagnostic, cazare, tartare și externare. Au fost, deasemenea, prevăzute spații de cazare pentru însoțitorii pacienților și pentru personalul medical, precum și grădiniță și creșă pentru copiii angajaților.
În acest fel, proiectul urmărește nu doar construirea unei clădiri, ci asigurarea tuturor factorilor necesari pentru ca acesta să găzduiască servicii medicale de calitate: actul medical este susținut atât de tehnologia modernă și dotări, cât și de funcțiunile complexe ale unității medicale, de condițiile bune de cazare (saloane spațioase, luminoase și bine dotate), de pregătirea și motivarea personalului.
Spitalul va fi o alternativă pentru personalul medical pentru a profesa și a se specializa în România. Numărul de noi locuri de muncă create este de aproape 1.300 de persoane. În complex, cadrele medicale vor avea la dispoziție locuințe, grădiniță și creșă.
Reamintim faptul că Primăria Capitalei derulează un program care permite medicilor din spitalele gestionate prin ASSMB să urmeze stagii de calificare, de specializare în clinici din Europa și din Statele Unite.

Această prezentare necesită JavaScript.

Loading

Recommended For You