Sistemul bucureștean de termoficare este la un pas de colaps, iar peste 2 milioane de oameni riscă să înghețe de frig la iarnă dacă țevile vor crăpa în continuare. Va fi o problemă de siguranță națională, susține Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România.
Iarna trecută, sistemul de termoficare din București și-a arătat din plin neputința: zilnic, aproape 100 de blocuri au fost afectate de avariile care s-au ținut lanț. Cei mai mulți dintre bucureșteni, în aproape toate zonele Capitalei, au avut de suferit din cauza faptului că țevile au crăpat pe rând, ca un „domino” de coșmar. Vorbim de 4.000 de kilometri de țeavă, dintre care 1.000 de kilometri de țeavă primară, care este foarte veche și ruginită, și care trebuie înlocuită.
„Iarna trecută, față de celelalte ierni, nu a fost deosebită. Există o creștere, să spunem progresivă a numărului avariilor, odată cu creșterea vechimii rețelei. Numărul avariilor a crescut undeva cu 7% față de iarna trecută. Care este marea deosebire între iarna trecută și celelalte ierni este mediatizarea. Și mai există un caracter de noutate, că au apărut avarii în zone, să le spunem netradiționale, adică în sectoarele 2 și 3 care au avut tot timpul agent termic. Cea mai importantă avarie a fost pe Magistrala 2 Sud, în zona Fizicienilor, care a afectat în Ajunul Crăciunului acele blocuri din sectoarele 2 și 3. Ne-a dat bătăi de cap, dar am stabilizat-o, așa cum ați văzut”, a declarat Alexandru Burghiu pentru MEDIAFAX.
„Iarna trecută, în fiecare zi, aproape 100 de blocuri au fost fără apă caldă și căldură, iar lucrurile merg din ce în ce mai rău, situația este extrem de gravă. Și ce nu se știe și nu se discută este că în aceeași situație sunt și rețeaua de gaze și rețeaua de energie electrică, și dacă tragem o concluzie este că bucureșteanul, chiar dacă are bani, nu o să se mai poată încălzi iarna, pentru că nu mai are cu ce, decât cu improvizații, ceea ce reprezintă un mare pericol, la fel cum se întâmplă și în alte orașe, și aici vorbim de incendii, de explozii și de victime”, a declarat Opaina pentru MEDIAFAX.
Potrivit acestuia, dacă avariile vor continua să apară și iarna viitoare, mulți bucureșteni ar putea apela la furnizorii de gaze pentru montarea unor dispozitive de încălzire pe gaz, însă, spune fostul director RADET, vor întâmpina probleme.