Arsenie Boca ar putea intra în rândul sfinţilor din calendar

arsenie boca

Din inimile miilor de crendicioși care îi cer ajutorul în rugăciuni, părintele Arsenie Boca ar putea intra şi în rândul sfinţilor din calendar. Procesul complicat de canonizare a ajuns la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, care cercetează viaţa celui supranumit Sfântul Ardealului, conform stirileprotv.ro

După ce va fi canonizat, este posibil ca micii comercianţi să nu mai poată vinde diverse obiecte cu numele lui Arsenie Boca.

Procesul de canonizare a început în urmă cu câţiva ani, când a fost înfiinţată o comisie de specialişti care a lucrat sub îndrumările Mitropoliei Ardealului, la Sibiu. Experţii au făcut cercetări la mănăstirea Prislop, unde a trăit în ultimii ani de viaţă părintele Arsenie Boca.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: “Minunile sunt un criteriu fundamental în canonizarea cuiva, sunt mărturiile câtorva oameni care mai trăiesc. Există nişte canoane picturale, nişte canoane ale învăţăturii de credinţa ortodoxe, toate trebuie confruntate cu opera atât scrisă, cât şi cu viaţa părintelui Arsenie.”

Ilarion Fagarasanu, episcop vicar Mitropolia Ardealului: “Dacă părintele ajunge să fie trecut în rândul sfinţilor, noi o să facem ceva mai mult? Tot aşa o să facem. nu putem să zicem cca mergem mă ating de cruce şi mi se iartă. trebuie să fac ceva, să nu mai fac ce am făcut rău.”

Dosarul cu documentele care au legătură cu viaţa părintelui Arsenie Boca se afla în acest moment la subcomisia de canonizare a sfinților romani din cadrul sfântului sinod. Acesta urmează să fie atent analizat de experți teologici şi de cercetători acreditați. Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este forul superior conducător în biserică și decizia finală va fi luată aici.

Până atunci, oamenii merg la mănăstirea Prislop, dar şi la Sâmbăta de Sus, de la poalele munţilor Făgăraş, unde Arsenie Boca a fost stareţ vreme de 9 ani. Vizitează chilia părintelui şi iau apa de la un izvor despre care se spune că ar avea puteri tămăduitoare. Vin zeci şi chiar sute la sfârşit de săptămână.

Remus Stefureac, sociolog: ”E o mare afacere, sigur, dar atâta timp cât resursele sunt poate utiliztae şi pentru a ajuta oameni nu aş vedea o problemă. aceasta notorietate nu s-a născut din neant.”

Dacă va fi canonizat, doar Biserica Ortodoxă Română va putea vinde icoane cu Arsenie Boca.

Loading

Recommended For You