Avertizare COD PORTOCALIU de vânt puternic și ninsoare viscolită, pentru municipiul București și județul Ilfov

vant-portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu pentru municipiul București și județul Ilfov, cu valabilitate din data de 05.02.2020, ora 17:00, până în data de 06.02.2020, ora 08:00.

Fenomenele prognozate constau în intensificări susținute ale vântului, cu viteze la rafală de peste 60…70 km/h, precipitații mixte, apoi ninsoare și depunere de strat de zăpadă.

Vor fi precipitații în orele serii sub formă de ploaie, apoi lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă. Temporar ninsoarea va fi viscolită iar vizibilitatea va scădea. Temperatura va scădea de la 2…3 grade până la -2…0 grade în dimineața zilei de joi când se va forma ghețuș.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările menționate, astfel:


• Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media;
• Evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
• Dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă;
În cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităţilor, trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi următoarele măsuri:
• Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie, nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
• Anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul în care aţi rămas blocat;
• Rămâneţi în autovehicul până la sosirea echipelor de salvatori;
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire periodic pentru a menţine cald în interior, îndepărtând zăpada ce poate înfunda ţeava de eşapament;
• Porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Totodată se recomandă instalarea aplicației oficiale a Departamentului pentru Situații de Urgență, DSU, pentru dispozitivele mobile, disponibilă în Google Play și App Store, prin intermediul căreia puteți primi notificări în timp real.

 

Loading

Recommended For You