Cardurile de sanatate inoperationale de 33 de zile. CNAS nu a reusit remedierea sistemului informatic

card de sanatate
orange.ro

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că lucrările pentru remedierea sistemului informatic sunt încă în desfăşurare şi că în prezent problemele au fost în mare parte remediate, iar în zilele următoare vor fi identificate toate cauzele care au dus la blocarea sistemului, cerând scuze pacienţilor şi furnizorilor de servicii medicale pentru problemele create.

CNAS informează, într-un comunicat transmis joi, că începând din data de 25 iulie o echipă mixtă formată din specialişti IT din sistemul de sănătate şi parteneri care au contribuit la punerea în funcţiune a sistemului informatic lucrează pentru a remedia disfuncţionalităţile apărute la Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

Potrivit sursei citate, în prezent, mare parte a acestor probleme a fost remediată, iar în zilele următoare vor fi identificate toate cauzele care au dus la blocarea sistemului, astfel încât să poată fi evitate în viitor problemele de funcţionare ale PIAS. Echipa mixtă monitorizează, începând din 1 august, funcţionarea sistemului şi intervine pentru rezolvarea punctuală a problemelor depistate.

Conform comunicatului CNAS, până când specialiştii nu vor rezolva integral problemele sistemului informatic, pentru a evita situaţiile în care furnizorii de servicii medicale se află în imposibilitate de a transmite serviciile medicale efectuate pentru a fi validate şi plătite, nu va fi declarată încetarea stării de indisponibilitate şi vor rămâne în vigoare derogările la termenele de raportare a serviciilor medicale.

CNAS precizează că pentru luna iunie 2019 toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au primit contravaloarea serviciilor efectuate, urmând ca în perioada următoare să se efectueze regularizări. Perioada de raportare a serviciilor medicale efectuate în luna iulie este 1-10 august, iar plata acestora va fi efectuată începând cu data de 25 august, conform clauzelor contractuale.

Totodată, CNAS menţionează că joi, 1 august, până la ora 18,20, în prima zi de raportare a serviciilor medicale efectuate pe luna iulie, la nivel naţional au fost încărcate online în sistem 10.111 raportări, faţă de 2.483 raportări încărcate pe toată perioada lunii iulie 2019.

 194 total views,  1 views today

Recommended For You

loading...