Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

Protest diaspora piata victoriei 10 august 2019 (8)

Raportul Jandarmeriei despre 10 august arată că informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, intervenția a fost justificată prin mesaje postate pe rețelele sociale.

 

Documentul a fost obținut de Digi24. Acesta arată că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, că rețelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare, de acolo au fost strânse mai multe postări care indicau, în opinia Jandarmeriei, că protestul risca să escaladeze, dar care au justificat amploarea pregătirilor forțelor de ordine.

Cu toate acestea, informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale.

Intervenția în forță, autorizată din punct de vedere legal și administrativ, ale structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic și civilizat al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv, punerea în pericol iminent a sănătății și integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest prezenți în zonă, precum și sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție.

Loading

Recommended For You