CSM acuză ministerul Justiţiei pentru clasificarea raportului MCV

csm

Consiliul Superior al Magistraturii acuză, sâmbătă, ministerul Justiţiei că a clasificat raportul MCV, avertizând că „este fără precedent şi inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituţionale ale Consiliului” ca documentul să poată fi consultat de către membri care nu au acces la informaţii clasificate.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul instituţiei a ajuns vineri seara, la ora 20.16, a fost transmisă solicitarea preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, de către Ministerul Justiţiei, prin intermediul corespondenţei electronice, ca până sâmbătă, 19 octombrie 2019, ora 12.00, un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată pentru dezbaterea Raportului MCV pentru anul 2019.

Reprezentanţii CSM arată că Ministerul Justiţiei a informat că raportul are regimul unui document clasificat şi poate fi consultat numai la sediul Ministerului, iar participanţii la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizaţi pentru a avea acces la informaţii clasificate, aceste solicitări fiind considerate de CSM „fără precedent şi inadmisibil”. „Precizăm că este fără precedent şi inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituţionale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat şi într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuţiilor de către membrii care nu au acces la informaţii clasificate. Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deşi acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate”, arată CSM în comunicatul transmis sâmbătă.

Reprezentanţii CSM mai spun că acordarea unui termen de doar câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului care să participe la dezbaterea Raportului MCV, în condiţiile în care sunt cunoscute prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului şi cvorumul necesar desfăşurării lucrărilor, reprezintă „o modalitate de lucru prin care se urmăreşte excluderea Consiliului din procedura formulării observaţiilor cu privire la concluziile raportului”, iar acest lucru „naşte o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză şi gestionarea a celorlalte aspecte esenţiale pentru funcţionarea justiţiei utilizată de Ministerul Justiţiei”. Astfel, CSM solicită, sâmbătă, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiţiei, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, prelungirea termenului acordat la o săptămână şi declasificarea documentului. Solicitarea CSM, potrivit comunicatului de presă citat, vine pentru a garanta accesul la informaţie al tuturor membrilor Consiliului, astfel încât formularea observaţiilor solicitate să fie în acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru România şi Bulgaria emisă în anul 2006.

sursa – MEDIAFAX

Loading

Recommended For You