CTP, despre cei care nu merg la vot: „Îi întreb: nu pute pământul sub ei?”

ctp

Profilul votanților la turul 2 al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, potrivit datelor furnizate de BEC, arată că cele mai multe voturi au venit din zona 45-64 de ani și peste 65 de ani.

Invitat in platoul celor de la Digi24, gazetarul Cristian Tudor Popescu a făcut o comparație între un tânăr care dirija circulația în fața mall-ului în care a avut loc un incendiu, deși mașina lui era în pericol să ia foc, și oamenii care merg la vot.

Cristian Tudor Popescu: Dă dovadă de implicare și nu e academician, după numărul de „beep”-uri. Tânărul ăsta și alții care opreau mașinile au înțeles exact ce nu înțeleg cei care nu merg la vot. Putea să-și vadă de treabă. Ce treabă avea el în interscție, să riște să dea unul peste el? De ce a făcut-o? Pentru că îi pasă de ceilalți oameni.

Cei din diaspora sunt cumva în situația tânărului din intersecție. Ei au niște slujbe clar mai bune decât în România, câștigă mai bine, sunt în țări civilizate, cu sistem de sănătate, de educație, mai bun decât în România. Pentru ce să mai voteze?

M-am uitat din nou cu tristețe la distribuția de vârstă la vot. Nu au au înțeles nimic, nu vor să gândească. Nu le e rușine, în ultimă instanță. Mă gândesc la tineri, la cei între 18 și 49 de ani.

Cum poți? Părinții și bunicii lor se duc la vot și mor la vot, la propriu. Sunt oameni bătrâni, bolnavi,

Vin oameni în scaun cu rotile, cu cârje, să voteze. Și tinerii noștri, sănătoși, viguroși… e 18.10. Sigur nu mă pot adresa decât celor care sunt acum acasă. Pentru cei care sunt la mall, am pregătit o scrisorică.

Îi întreb pe cei care stau acasă, nu pute pământul sub ei? E o vorbă veche, românească. Dacă le e lene, li se pare prea frig, umezeală, să ceară urna mobilă, ca Ion Iliescu.”

Datele exit-poll furnizate de IRES duminică seara mai arată că cei mai mulți votanți ai lui Klaus Iohannis au fost cei cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani (36 %), precum și cei între 35 și 44 de ani (21 %).

În schimb, cei mai mulți care au votat pentru Viorica Dăncilă au vârste cuprinse între 45 și 64 de ani (40 %) și peste 65 de ani (38 %).

În ceea ce privește nivelul de educație al alegătorilor, cei mai mulți dintre cei care l-au votat pe Klaus Iohannis (56 %) au studii medii, fiind urmați de cei cu studii superioare (34 %). De asemenea, 56 % dintre cei care au votat-o pe Dăncilă au studii medii, iar 28 % au studii elementare.

Nu în ultimul rând, cei mai mulți dintre cei care l-au ales pe Iohannis (58 %) sunt angajați/salariați, în timp ce majoritatea votanților lui Dăncilă (50 %) sunt pensionari.

Loading

Recommended For You