Feriti-va de tantari! Locuitorii din Bucuresti pot fi expuși riscului de îmbolnăvire cu virusul West Nile, dacă sunt înțepați de țânțari infectați.

west nile tantari

Urmare a informării primite de la Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, vă adresăm rugămintea de a mediatiza următoarele aspecte privind prezența și circulația țânțarilor aparținând speciilor Culex pipiens și Aedes albopictus, pe teritoriul României si in capitala.

Vectori în trasmiterea unor boli grave, specia Culex pipiens, specie dominantă cunoscută a fi prezentă pretutindeni în țara noastră, este implicată în transmiterea virusului West Nile, iar Aedes albopictus, specie puternic invazivă, diurnă, identificată pentru prima dată pe teritoriul României, este implicată în transmiterea virusurilor febrei Denga și Chikungunya.

Locuitorii din Bucuresti pot fi expuși riscului de îmbolnăvire dacă sunt înțepați de țânțari infectați. În cazul în care călătoresc în sau din zone cu risc crescut pentru răspândirea acestor boli, posibilitatea de a se îmbolnăvi crește.

Boala infecțioasă produsă de virusul West Nile se transmite prin înțepătura de țânțar. 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome. Atunci când apar, manifestările sunt de cele mai multe ori nespecifice (febră ridicată, dureri de cap intense, dureri musculare, articulare, vărsături, erupții cutanate). Când acestea sunt tipice, variază de la forme moderate până la foarte severe, cu risc de deces. Aproximativ unul din 150 de oameni care sunt infectați cu virusul West Nile dezvoltă o boală severă, care afectează sistemul nervos central, cum ar fi encefalita sau meningita. Nu există vaccin sau tratament specific.

Febra Denga este o boala acută, virală, febrilă care poate produce manifestări clinice nespecifice: dureri de cap intense, dureri musculare, articulare, dureri retro-orbitare, greață, vărsături, anorexie, erupții cutanate. Unele persoane dezvoltă simptome asemănătoare gripei. Forma hemoragică a febrei Denga este o formă severă de boală cu risc crescut de deces. Nu există un tratament specific pentru febra Denga.

Febra Chikungunya este o afecțiune virală care se manifestă prin febră, dureri musculare, dureri articulare severe, incapacitate funcțională a articulației care poate persista uneori pentru o lungă perioadă de timp, dureri de cap, erupții cutanate. Boala poate pune viața în pericol în special în cazul categoriilor la risc pentru complicații: nou-născuți, vârstnici, persoane cu afecțiuni medicale preexistente. Nu există un tratament specific al bolii.

În vederea prevenirii înțepăturii de țânțar Direcția de Sănătate Publică recomandă populației:

  • autoprotecția: Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, protecția tegumentelor – îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, șosete, folosirea mănușilor, utilizarea substanțelor repelente pe părțile neacoperite ale corpului sau pe îmbrăcăminte, conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) IR 3535 (ester etilic al acidului 3- [N-butil-N-acetil], aminopropionic) sau Icaridin (acid 1-piperidin carboxilic, 2-(2-hidroxi etil)-1-metil propil ester)
  • evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin montarea de plase la uși și ferestre. Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse insecticide
  • măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, aplicarea măsurilor de dezinsecție împotriva vectorilor în gospodăriile personale
  • la nivel comunitar autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale), asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane, gestionarea corespunzătoare a gunoaielor
  • evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
  • În cazul în care prezentați semne şi / sau simptome de boală prezentaţi-vă de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.

Loading

Recommended For You