INTERVIU | Dr. Sandra Iordache, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva: Nu cred in tipare sau standarde ale frumusetii, ci doar in frumusetea fiecaruia dintre noi

Doamna doctor Sandra Iordache sustine frumusetea naturala, motiv pentru sustine micile interventii si ajustarile care au ca scop pastrarea prospetimii si a tineretii, precum si a stimei de sine, insa nu crede in tipare sau in standarde ale frumusetii, ci in frumusetea fiecarei persoane.

A stiut ca isi doreste sa devina medic inca de mica si nu a renuntat la visul sau, perseverand pentru atingerea acestuia. De aceea a ales sa studieze, sa treaca peste piedicile aparute si simte ca a ajuns sa isi desfasoare activitatea in cea mai frumoasa specialitate.

Deoarece a pastrat legatura cu multi dintre colegii din rezidentiat, in prezent isi cer reciproc sfaturi si isi trimit cazuri, participa la cursuri si la congrese si opereaza impreuna, o relatie pe care o apreciaza enorm, bazata pe respect, incredere si profesionalism. Intrebata fiind care sunt cele mai importante lucruri pe care le-a invatat in cariera, doamna doctor Iordache numeste lucrul in echipa si echilibrul, precum si calmul si autocontrolul in situatiile critice.

Ce anume v-a indemnat sa pasiti pe acest drum profesional? Ce v-a atras la profesia de medic?

Imi amintesc foarte bine si acum prima mea vizita la medicul stomatolog… eram in scoala generala. Cand am intrat in cabinet am observat mai intai seringa si instrumentarul. Ma intrebam ”Oare cum se folosesc? Pot sa le ating?” In timp ce doamna doctor imi repara maseluta ma uitam atenta in ochelarii dumeaei pentru ca se reflecta tot ceea ce lucra. Am venit acasa si am intrebat-o pe mama ce trebuie sa fac ca sa ajung medic… Mi-a spus ce trebuie sa fac, mi-a explicat de ce este un drum greu si ca am suficient timp sa ma mai gandesc.

Eram cu mama la librarie… tot cam pe atunci… am vazut cartea domnului Profesor Lascar despre chirurgia mainii. Am rugat-o pe mama, cu lacrimi in ochi, sa mi-o cumpere, dar si de data aceasta mi-a spus ca e cam devreme sa citesc asemenea carti de specialitate. Iar cand ne chema doamna asistenta la cabinetul medical al scolii pentru efectuara vaccinurilor eram cea mai fericita. As fi ramas acolo toata ziua… Eu nu am renuntat la visul meu! Am studiat mult, am trecut peste piedicile aparute pe parcurs si pot spune ca astazi imi desfasor activitatea in cea mai frumoasa specialitate.

Care este cea mai frumoasa amintire din perioada rezidentiatului? Ati pastrat legatura cu colegii de atunci?

Pastrez legatura cu o parte dintre colegii din perioada rezidentiatului, iar cativa dintre acestia fac parte din echipa pe care o formam de cativa ani! Colegii din rezidentiat imi sunt colaboratori, ne trimitem cazuri, ne cerem sfaturi, iar aceasta relatie se bazeaza pe respect, incredere si profesionalism. Amintirile din acea perioada sunt legate si de ei. Plecam impreuna la congrese, participam la cursuri, operam impreuna in garzi pana dimineata.

Cu buna mea colega si prietena vorbeam in toate limbile straine pe care le stiam. Trecea timpul altfel noaptea in sala de operatii. Avem acelasi obicei care apare mai mult din instinct, chiar si la Clinica Zetta, seara, dupa o zi lunga si plina de operatii. Ne intalnim la birou, scriem protocoalele, facem externari, ne privim in ochi razand si vorbim cine stie ce limba… Colegul meu de echipa este, de multe ori, ca si fratele meu mai mare: ne ajutam neconditionat, ne povestim ofurile, ne inveselim si ne sustinem mereu! Alaturi de ei am petrecut momente frumoase si imi doresc sa continuam prietenia si colaborarea cat mai mult timp!

Este latura estetica a chirurgiei mai…prozaica decat cea plastica? De exemplu, cum priviti un lifting facial prin comparatie cu grefarea unei zone de piele arsa?

Cele doua parti ale specialitatii mele sunt frumoase si necesita aceeasi atentie si implicare. Pacientul care se adreseaza chirurgiei estetice poate fi si el complex, ca si un pacient care necesita grefarea unei plagi. Perspectiva din care privesti pacientul este alta, dar atentia la detaliile actului operator, ingrijirea postoperatorie si dirijarea vindecarii este aceeasi.

Chirurgia estetica implica simetrie, cicatrici cat mai putin vizibile, pe cand un pacient al chirurgiei plastice sau reconstructive trebuie adus dintr-o stare patologica sprea starea de sanatate. O grefa de piele nu poate fi frumoasa, ci doar integrata si cicatrizata corect. Delicatetea miscarilor si gesturilor chirurgicale trebuie sa fie aceleasi indiferent de tipul operatiei.

Considerati ca la beaute c’est toi, adica frumusetea esti tu. Cat de multumiti sunt oamenii de aspectul lor fizic, din experienta dvs.?

Cred cu tarie in motto-ul meu! Fiecare om are ceva frumos, armonios, placut ochiului. Din experienta, foarte putine paciente sunt nemultumite de aspectul lor fizic in totalitate. Majoritatea au cate o zona pe care doresc sa o imbunatateasca. Cred ca inca mai avem de inteles ca bucuria si fericirea se reflecta intotdeauna pe chipul nostru. Tristetea si nemultumirea nu pot fi sterse cu putin botox… Sustin micile interventii si ajustari pentru pastrarea prospetimii si tineretii, dar si a stimei de sine. Nu cred in tipare sau standarde ale frumusetii, ci doar in frumusetea fiecaruia dintre noi.

Cat de importanta este recunoasterea valorii unui medic de catre colegii sai? Conteaza titlurile si distinctiile? Sau mai degraba este importanta multumirea pacientilor?

Cred ca recunoastea realei valori a unui medic este data de activitatea sa medicala, de pacientii tratati si de rezultatele muncii sale. Titlurile si distinctiile trebuie sa vina ca o inglobare a muncii pe o perioada suficient de mare pentru a putea rezuma realizarile medicului. Recunoasterea colegilor vine atunci cand acestia indruma pacienti catre tine. Aceasta ar trebuie sa fie bucuria si multumirea medicului.

Este mai usor de practicat meseria dvs. prin prisma faptului ca sunteti femeie si aveti un contact in mod natural cu frumosul?

Si din acest motiv imi este usor, dar si pentru ca majoritatea pacientilor mei sunt femei. Imi este usor sa le inteleg dorintele, stiu ce inseamna armonia pentru ele, ce inseamna mult sau putin. De multe ori imi povestesc dorinta lor ca unei prietene. Sunt deschise, curajoase, intelegatoare, rabdatoare si dornice de schimbari benefice constant.

Chirurgia plastica si microchirurgia reconstructiva este un domeniu care tine de rabdare, finete, meticulozitate. Ce alte calitati mai sunt necesare unui medic pentru acest domeniu?

Intelegerea si intelepciunea! De ce? Pentru ca medicul trebuie sa inteleaga cu adevarat procesul vindecarii si sa aiba intelepciune pentru gestionarea corecta a pacientului in cazul unei situatii complicate.

Daca nu cunoasteti raspunsul intr-o chestiune medicala la cine sau la ce apelati? Care sunt resursele dvs. cele mai valoroase?

Ma adresez intotdeauna colegilor mai mari care stiu ca au avut cazuri asemanatoare si consult cartile de specialitate. Trebuie inglobate toate sursele si extrag raspunsul cel mai potrivit pentru cazul meu pentru ca, dupa cum bine stim, fiecare dintre noi este special.

Multi privesc chirurgia plastica ca un domeniu in care castigurile financiare sunt mai facile decat in alte domenii medicale. Ce parere aveti despre aceasta prejudecata?

Chiar este o prejudecata! Castigurile nu sunt atat de mari, iar munca depusa si responsabilitatea sunt enorme. Pretul interventiilor reflecta munca medicului, masa de oameni implicata in desfasurarea actului medical, consumabile si timp.

Un medic chirurg are nevoie de o sala buna de operatie, instrumentar potrivit si colaboratori de incredere. Cat de greu sunt de “procurat” acestea in Romania?

In ultimii ani s-au dezvoltat multe clinici si spitale private care pot oferi sali de operatii. Instrumentarul pentru chirurgia plastica este unul special pentru ca este fin, delicat si scump. De multe ori medicii sunt nevoiti sa-si cumpere singuri instrumentarul necesar. In ceea ce priveste echipa de colaboratori, aceasta se formeaza in timp, ca si cea din care fac si eu parte. Lungul timp petrecut impreuna in sala de operatii ne-a facut sa ne cunoastem gesturile fara a fi necesar sa vorbim. Totul vine natural.

Ne bazam unii pe altii si comunicam eficient pentru a merge totul ca pe roate. Coordonatorul echipei este un om si un medic de exceptie si ne-a format cu mult profesionalism, cu blandete, fara stres, mereu vesel si cu zambetul pe buze. A stiut sa ne tina aproape oferindu-ne incredere si sustinere. Nu cred ca este usor sa cauti sau sa gasesti coleg de echipa care sa se potriveasca perfect cu tine.

Ce v-ati dori sa realizati in urmatorii 5 ani si nu ati reusit inca? Ce vise aveti pe plan profesional?

Imi doresc tare mult sa operez cat mai mult, cat mai bine si mai frumos. Este target-ul care cred ca se va mentine toata viata, performanta! Dorinta de a rezolva cazuri interesante va ramane mereu. Vreau sa-mi pastrez colaborarile pe care le am in acest moment pentru ca am alaturi oameni minunati. Sunt multe lucruri pe care nu am reusit inca sa le realizez si cred ca si acest aspect ma stimuleaza si ma propulseaza in cariera. Chirurgia plastica este o specialitate foarte vasta, cu multiple perspective si abordari. Trebuie doar sa gasesti calea potrivita!

Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat pana in prezent in cariera profesionala?

Seriozitatea si profesionalismul sunt doua dintre lucrurile care m-au caracterizat de la inceput si care m-au ajutat sa evoluez frumos. Am invatat sa lucrez in echipa si sa pastrez echilibrul. Calmul si autocontrolul in situatiile critice sau de urgenta sunt esentiale.

 

Loading

Recommended For You