Klaus Iohannis, decorat cu premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020

Declaratie politica Iohannis 5.09.2019
libris.ro

Klaus Iohannis, președintele României, a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat această distincție pentru că a fost „un campion de excepție” în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE, relatează site-ul emisiunii Tagesschau, de la televiziunea națională germană. Șeful statului român s-a declarat onorat să fie distins cu acest premiu, informează Digi24.

Premiul este acordat anual de către orașul Aachen, din vestul Germaniei, pentru promovarea valorilor europene. Juriul a motivat că președintele român „a condus România cu un mare angajament, de succes, către o politică pro-europeană de stat de drept”, subliniind că această realizare este „unul dintre cele mai mari progrese de integrare din 1989”.

Sursa citată mai spune că Iohannis „consolidează Uniunea Europeană, se angajează să își atingă obiectivele și promovează cooperarea între țările membre”.

Ceremonia de premiere va avea loc pe 21 mai 2020, în sala de încoronare a Primăriei Aachen.

În 2019, premiul a fost acordat secretarului general al ONU, António Guterres, iar în 2018 președintelui francez Emmanuel Macron.

Premiul este acordat din 1950 pentru servicii speciale în unificarea europeană, iar în trecut au mai primit această distincție persoane importante la nivel internațional, precum Angela Merkel, Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Papa Francisc, Vaclav Havel, Jean Monnet, Winston Churchill dar și… moneda euro.

Citește mai departe

Loading

Recommended For You

loading...