Les Films de Cannes à Bucarest a ajuns la ediția a X-a a festivalului

films de cannes

Filme premiate și avanpremiere românești vor putea fi văzute, în perioada 18-27 octombrie, la cea de-a X-a ediție a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, unde vor mai avea loc întâlniri cu realizatorii filmelor, masterclass-uri, retrospective și evenimente profesionale.

Regizorul Cristian Mungiu a anunțat că, pentru ediția din acest an, una aniversară, vor exista mai multe secțiuni – „Secţiunea Oficial㔄Focus Spania – Focus Albert Serra”„Ziua de Aur”„Avanpremierele toamnei”„Ivanov 50″„Retrospectiva Claude Lelouch”, „10 maeștri pentru 10 ani”„Ce mai fac vecinii noştri?” și „România. 30 de ani mai târziu”.

„Avem o secțiune pe care voiam să o organizăm de mult. O organizăm pentru prima oară în acest an, e o conjunctură care favorizează organizarea acestei secțiuni, numită „Ce mai fac vecinii noştri?” și care pleacă de o constatare că vedem cu toții foarte mult cinema american, francez, poate britanic din când în când, dar foarte puțin cinema bulgăresc, sârbesc și așa mai departe, pentru că felul în care se distribuie filmele astăzi e ața de natură încât să fim foarte puțin la curent cu ce fac vecinii noștri”, a anunțat Mungiu.

În secțiunea „Ziua de aur” din acest an vor fi prezentate, pe lângă câștigătorul Palm d’Or, și filmele care au luat Ursul de Aur de la Berlin și Camera d’Or de la Cannes.

„În secțiunea „Avanpremierele toamnei” grupăm, ca în fiecare an, acele filme românești pe care n-ați avut încă ocazia să le vedeți pentru că ele vor începe în curând pe ecranele din România, cel mai probabil până la sfârșitul acestui an, unele dintre ele cred că au mai avut una sau două proiecții sporadice pe ici pe colo, dar ne face plăcere să le grupăm și să le aducem în fața dumneavoastră ca o suită de evenimente, de avanpremiere, în prezența echipei. Totodată, vom încerca să sprijinim distribuția lor în România. Există un premiu al publicului pentru aceste filme și filmul care va fi cel mai simpatizat de către public va primi un mic sprijin financiar ca să ajungă mai bine pe ecranele din România la spectatori”, a precizat regizorul.

Actorul Vlad Ivanov va fi sărbătorit la festival, în cadrul secțiunii „Ivanov 50″.

Ediţia a X-a a Les Films de Cannes a Bucarest va fi deschisă cu proiecția filmului „La Gomera”, film cu care actorul Vlad Ivanov a fost prezent la Cannes anul acesta, pentru a cincea oară în competiţia oficială – un record pentru un actor din România.

Mungiu a anunţat că și anul acesta spectatorii vor avea posibilitatea să urmărească producţii de scurtmetraj ale celei mai premiate şcoli de film din lume – „La Fémis”, din Franţa.

Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în Bucureşti, în şase săli – Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes şi Muzeul Naţional de Artă al României – Sala Auditorium.

Les Films de Cannes va avea loc în zece oraşe din ţară: Bucureşti (18-27 octombrie), Iaşi (18-20 octombrie), Cluj-Napoca (18-20 octombrie), Timişoara (18-20 octombrie), Botoşani (20-22 octombrie), Braşov (23-27 octombrie), Arad (25-27 octombrie), Suceava (1-3 noiembrie), Brăila (15-17 noiembrie) şi Slobozia (15-17 noiembrie).

 137 total views,  1 views today

Recommended For You

loading...