Ludovic Orban: Magistrala 5 de metrou va fi dată în folosință în 2020, aproximativ în luna iunie

orban la metrou

Magistrala 5 de metrou poate fi dată în folosinţă anul viitor, aproximativ în luna iunie, a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban, după o vizită pe şantierul acestui obiectiv de investiţii.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, după vizita pe şantierul Magistralei 5, că noile trenuri nu vor putea fi livrate până la termenul deschiderii acesteia, în iunie 2020. Atât el cât şi Ministrul Transporturilor au spus că Metrorex va putea folosi trenurile pe care le are deja în flotă, potrivit Mediafax.

Conform celor discutate cu conducerea Metrorex şi cu directorii companiilor care au contracte cu metroul pentru finalizarea acestui obiectiv de investiţii, practic metroul poate fi dat în folosinţă anul viitor, aproximativ în luna iunie. Acestea sunt, ca să zic aşa, angajamentele care sunt luate de constructor. Eu am convingerea că în momentul de faţă constructorii au toate condiţiile pentru a finaliza lucrările în termenele convenite, atât condiţiile procedurale, cât şi condiţiile contractuale, cât şi condiţiile financiare, pentru a putea finaliza la termen şi vom urmări lucrările îndeaproape, astfel încât ele să fie finalizate”, a spus prim-ministrul.

Este în curs de derulare o procedură de achiziţii care în mod evident nu se va finaliza, adică ramele nu vor fi livrate în termenul de deschidere, dar din discuţiile pe care le-am avut cu conducerea Metrorex, există garnituri care sunt disponibile şi care vor circula pe noua magistrală, pe magistrala M5, fără să afecteze tehnicitatea, celelate magistrale”, a spus Orban.

Dintre staţiile de metrou, mai sunt patru staţii ce trebuie finalizate. Au existat probleme de diferite naturi la staţia Parc Drumul Taberei, unde au fost necesare lucrări de deviere, unde am înţeles că a existat o întârziere şi din cauza imposibilităţii de a avea acces la parcul Drumul Taberei, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. De asemenea, mai este o problemă tehnică, care trebuie soluţionată, legată de coborârea nivelului pânzei de apă freatică între staţia Parc Drumul Taberei şi Drumul Taberei. Aici am înţeles că există soluţia tehnică deja convenită şi este gata să fie implementată. Explicaţiile pe care le-am primit au fost că soluţia tehnică gândită iniţial nu a dat rezultatele scontate şi e necesară o altă soluţie tehnică care evident va fi pusă în practică cât mai repede. Eu sunt foarte încrezător. De asemenea, trebuie finalizate lucrările la staţia Eroilor şi la staţia Academia Militară, la aceasta din urmă sunt necesare şi lucrări de altă natură”, a explicat Ludovic Orban.

Orban a mai anunţat că în cazul în care termenul nu va fi respectat, statul nu va fi responsabil de acest fapt. „Dacă cumva nu se finalizează la termen nu va fi în niciun caz răspunderea actorilor instituţionali ai beneficiarilor, ci pur şi simplu o proastă organizare„, a declarat acesta.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat că termenul lucrărilor este asumat de directorul companiei Metrorex prin semnătură şi a anunţat că fostul director Metrorex, Marin Aldea i-a comunicat că l-a informat pe fostul ministru Răzvan Cuc despre imposibilitatea de a finaliza M5 în 2019.

 

Loading

Recommended For You