Ministrul Sănătății a prezentat public concluziile anchetei de la Spitalul Floreasca

costache victor

Ministrul Sănătății Victor Costache a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, concluziile din raportul corpului de control trimis la Spitalul Floreasca.

Victor Costache: „Femeia nu a fost testată la alergia cu iod și, mai mult, operația a fost făcută de un medic rezident.”

Ministrul Sănătății a anunțat că pacienta în vârstă de 66 de ani a fost subdiagnosticată greșit în ceea ce privește alergia la iod, aceasta ar fi o primă mare greșeală a echipei medicale, conform Digi24.

„Nu exista niciun element care să indice alergia la iod a pacientei”, a precizat ministrul Sănătății. Inițial medicul Mircea Beuran a anunțat această alergie la iod.

Costache a mai spus că pacienta a afirmat înainte de operație că este alergică la furazolidon. „Lucru care nu are nicio legătură cu alergia la iod”, a precizat el, adăugând că apoi s-a generalizat această alergie la alergia la iod, dar că nu a mai fost făcut testul de confirmare a alergiei.

Ministrul a mai spus că din acest motiv a fost „utilizat greșit” biocidul pe bază de etanol, care prezenta „un risc combustional major”. Acest biocid era destinat numai pentru dezinfecția chirurgicală mâinilor echipei operatorii.

O altă greșeală a fost folosirea bisturiului electric împreună cu acest biocid pe bază de alcool.

Victor Costache a mai spus că „niciunul din medicii din echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă”, operația fiind făcută de un medic rezident.

„Niciunul din medicii aflați în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Avem o pacientă care s-a deteriorat pe cursul nopții, s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi de un medic specialist, venit de acasă (Mircea Beuran. n.red.), în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital”, a subliniat el.

Costache a spus că atunci când operează un medic rezident trebuie să fie „sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau a responsabilului de rezidenți, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz”.

Citește mai departe aici

Loading

Recommended For You