Noile reguli pentru reducerea vârstei de pensionare se aplică numai celor pensionați începând de duminică

pensii romaniatv.net
libris.ro

Cei ce au lucrat în condiții deosebite de muncă vor putea, începând de duminică, să se pensioneze mai repede decât în prezent, conform unei legi noi. Totuși, noul mod de calcul al reducerii vârstei de pensionare se va aplica numai celor care se vor pensiona începând de duminică, nu și celor deja pensionați, conform avocatnet.ro

 

Pensionarea mult mai rapidă a celor ce și-au desfășurat activitatea în condiții deosebite de muncă este prevăzută în Legea nr. 215/2019, document care se va aplica începând din 17 noiembrie 2019.

De măsurile conținute de actul normativ vor beneficia doar cei care vor ieși la pensie începând de duminică, nu și cei care s-au pensionat deja sau care se mai pensionează până sâmbătă. Asta deoarece documentul nu prevede și măsuri de recalculare pentru cei ieșiți la pensie înainte ca noua lege să intre în vigoare.

Așadar, persoanele deja pensionate pentru limită de vârstă până pe 16 noiembrie 2019 nu vor putea beneficia de noul mod de calcul.

Legea nr. 215/2019 stabilește că activitatea desfășurată în condiții deosebite de muncă va fi răsplătită cu o lună în plus de vechime pentru fiecare an lucrat în aceste condiții, față de situația de până acum. Mai exact, vorbim despre o vechime în muncă suplimentară de patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, față de trei luni pentru fiecare an, regula de până acum, măsura fiind valabilă pentru activitatea de după 1 aprilie 2001.

Dacă acum reducerea vârstei standard de pensionare se face începând cu un stagiu de cotizare în condiții deosebite de cel puțin șase ani, de duminică, reducerea vârstei de pensionare se va face începând cu un stagiu de cotizare în condiții deosebite de cel puțin un an.

Reducerea vârstei de pensionare pentru munca în condiții deosebite este posibilă, conform Legii pensiilor, numai la pensionarea pentru limită de vârstă.

foto – romaniatv.net

Loading

Recommended For You

loading...