Orban a primit mandat in unanimitate sa continue negocierile cu USRPLUS. Orban: Dezmint categoric minciuna care a fost lansată pe surse de unii sau de alții.

Orban declaratii 16.12.2020

Ludovic Orban, presedintele PNL, a facut declaratii dupa finalizarea Biroului Politic National al PNL, in care a tinut sa arate mandatul pe care l-a primit de la PNL. De asemenea, acesta a dezmintit informatiile precum ca ieri seara ar fi avut loc un scandal in interiorul partidului.

Presedintele PNL a primit mandat sa mearga la negocieri cu 2 propuneri si anume: Florin Citu premier si Ludovic Orban presedinte la Camera Deputatilor sau Ludovic Orban premier si Florin Citu la Senat, urmand sa cedeze presedintia Camerei Deputatilor lui Barna, in acest caz.

De asemenea, Orban a iterat faptul ca zvonurile aparute azi, cum ca in interiorul partidului ar exista disensiuni, sunt minciuni lansate pe surse, exprimandu-si speranta ca negocierile vor continua cu mai multa intelepciune, in viitor.

Fostul premier a mai tinut sa sublinieze ca in Biroul politic al PNL a obtinut in unanimitate sprijinul liberalilor pentru acest mandat de negociere

Iata ce a declarat Orban: „Am prezentat o informare către colegii mei privitoare la evoluția discuțiilor cu posibilii noștri parteneri cu care am decis să încercăm formarea unei coaliții de guvernare. Constatând că mandatul inițial prin care Partidul Național Liberal a decis să desemneze ca și candidat la funcția de Prim-Ministru pe Florin Câțu și drept candidat la Camera Deputaților pe subsemnatul, Ludovic Orban, a generat probleme în discuții, am luat decizia de a flexibiilza mandatul ținând cont de solicitările partenerilor noștri, care au solicitat în mod expres indiferent de formula pe care au propus-o, Camera Deputaților. Ca atare, PNL în urma dezbaterii și analizei a decis următorul mandat. În primul rând mandatul de a continua negocierile cu USR Plus, cu UDMR și de asemenea pentru Grupul minorităților naționale formarea unei coaliții. Obiectivul nostru este acela de a transpune într-o guvernare eficientă toate obiectivele din Planul de Dezvoltare cu care PNL s-a prezentat în fața românilor, cu obiectivul asumat de a asigura o dezvoltare economică fără precedent și un salt în calitatea vieții și în veniturile românilor. Constatând că într-o democrație votul cetățenilor este baza pentru orice negociere, PNL având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorități parlamentare consideră legitim să desemneze candidat la funcția de Prim- Ministru și candidat la funcția de Președinte al uneia dintre Camere. Mandatul nostru presupune două posibile variante. Rămâne în picioare prima variantă cu Florin Câțu, candidat la funcția de Premier și cu subsemnatul, candidat la Președinția Camerei Deputaților. În cazul în care nu se acceptă această variantă, ținând cont de punctele de vedere exprimate de partenerii noștri de negocieri acceptăm și varianta în care PNL să desemneze Premier și de asemenea să nominalizeze un candidat pentru funcția de Președinte al Senatului. În această situație candidatul la funcția de Prim-Ministru este desemnat Președintele PNL, adică subsemnatul Ludovic Orban și candidat la funcția de Președinte al Senatului, domnul senator Florin Câțu. 

Tot în cazul acestui mandat am stabilit că trebuie să respectăm principiile democratice și trebuie să existe o pondere care să fie proporțională cu voturile primite de formațiunile politice, care participă la formarea acestei coaliții, PNL având o pondere de aproximativ 55%. 

De asemenea, în mandatul de negociere vreau să reiterez un principiu fundamental , fiecare partid, sigur pe baza criteriilor de integritate, de profesionalism, are dreptul deplin de a-și desemna candidații pentru pozițiile pentru care urmează să le ocupe. Nicio formațiune politică nu poate să desemneze un candidat al altui partid pentru o poziție care aparține partidului respectiv. Ca atare, PNL a demonstrat capacitatea de a guverna România, PNL are deplina legitimitate de a-și desemna proprii reprezentanți pentru funcțiile de demnitate publică pe care urmează să le ocupe în cadrul coaliției de guvernare.

Aș mai spune un lucru, comunic astăzi public pentru că sunt nevoie să comunic public, pentru că din păcate înțelegerea pe care am avut-o de a nu comunica decât în comun și numai pe baza unor înțelegeri prestabilite, nu a fost respectată. Și din cauza aceasta comunic public,  dar comunicând în același timp mandatul , pe care echipa de negocieri l-a primit în unanimitate din parte Biroului Politic Național, reiterez solicitarea către partenerii noștri să ne respectăm reciproc, să negociem în cadrul negocierilor, să evităm declanșarea unui război mediatic prin declarații publice în care să susținem puncte de vedere partizane, care pot să determine reducerea șanselor de înțelegere. 

Dezmint categoric minciuna care a fost lansată pe surse de unii sau de alții. Mandatul nostru al PNL este acela de a negocia dacă este posibil formarea unui Guvern cu USR Plus și evident cu Grupul minoritîților naționale. Sunt convins că în perioada care va urma va exista mai multă înțelepciune , mai mult respect față de parteneri, mai mult respect față de votul cetățenilor și de democrație și în măsura în care există deschidere de toate părțile vom putea ajunge la o formulă comună de guvernare de care are  nevoie România cât mai repede.”

Loading

Recommended For You