Orban, PNL: Prin amnistia fiscala, Guvernul PSD-ALDE îi „premiază” pe aceia ce nu și-au plătit la timp obligațiile

orban declaratii BEX

La finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL, Ludovic Orban, presedintele PNL, a facut cateva declaratii,tema fiind legată de așa-zisa amnistie fiscală, care a fost hotărâtă de Guvern.

Din nou, Guvernul, prin acest act normativ, arată că nu guvernează pentru cetățenii români care respectă legea, pentru cetățenii români care au un comportament fiscal corect, că acționează pentru aceia care nu respectă legea, pentru aceia care au un comportament fiscal incorect„, a declarat Ludovic Orban.

Presedintele PNL a explicat apoi cum Guvernul PSD-ALDE, arată prin acest act normativ că îi premiază pe aceia nu și-au plătit la timp obligațiile către bugetul de stat sau către bugetele locale, arată că, de fapt, descurajează comportamentul corect al cetățeanului, îi descurajează pe toți cetățenii români care și-au plătit taxele și impozitele la termen în conformitate cu  legea, favorizând pe aceia care fie în mod deliberat, fie poate accidental, au ajuns în situația în care nu și-au plătit taxele și impozitele și au ajuns să cumuleze datorii importante la buget.

Din punctul nostru de vedere, actul normativ care a fost adoptat de Guvern este un act profund neconstituțional, care instituie o discriminare gravă între cetățenii care și-au plătit taxele și impozitele la termenul legal și cetățenii care nu și-au  plătit taxele și impozitele la termenul legal din cauza lor. De asemenea este un act profund neconstituțional pentru că introduce o concurență neloială între companii„, a mai declarat Ludovc Orban

Presedintele liberalilor a tinut sa sublinieze ca aceasta amnisite fiscala ii dezavantajeaza pe cei care, in mod corect, isi platesc  la timp taxele si impozitele, permitandu-le rau platnicilor sa scape de penalizari.

Gândiți-vă că în același domeniu sunt companii care și-au plătit taxele și impozitele la termen și sunt companii care nu și-au plătit taxele și impozitele la termen. Ce face Guvernul? Îi dezavantajează pe aceia care au fost corecți, au respectat legea, au avut un management al afacerii și și-au plătit taxele și impozitele, permițându-le acelora care nu și-au plătit taxele și impozitele să nu mai plătească la bugetul de stat penalitățile și dobânzile aferente datoriilor publice. Este în mod evident o încălcare gravă, o încălcare grosolană a concurenței, a competiției oneste între actorii economici de pe piață„, e explicat Orban

De asemenea, liberalul acuza guvernarea ca aceasta amnistie favorizeaza o anumita clientela politica, obisnuita sa nu-si plateasca taxele si care nu suporta rigorile legii, De asemenea a subliniat ca exista riscul ca ce care prin hotarare judecatoreasca, au fost condamnati inclusiv cu recuperarea prejudiciului, vor scapa de plata acestuai, definitiv.

Nu în ultimul rând trebuie să spunem foarte clar că, prin acest act normativ, de fapt, este încurajată o clientelă politico-economică căreia i s-a tolerat comportamentul fiscal ilegal, incorect și, iată, că astăzi, în loc să suporte consecințele legale, este avantajată de guvernare prin emiterea acestei Ordonanțe.

Am să vă dau un exemplu care arată sfidarea a tot ceea ce reprezintă normalitate și bun simț în materie de plată a taxelor și impozitelor. O companie care a intrat în insolvență, căreia i s-a aprobat un plan de reeșalonare, un plan de reorganizare, cu eșalonarea datoriilor  și care și-a plătit la termen aceste datorii conform reeșalonării, o companie care a fost corectă în urma unui proces de insolvență și în urma unei reorganizări, nu beneficiază de nicio facilitate. În schimb, o companie care a intrat în insolvență și nu și-a respectat plata la termen a acestor obligații, beneficiază. Adică cel care e corect și și-a respectat obligațiile este penalizat și este premiat acela care nu și-a respectat obligațiile.

Nu în ultimul rând, cel puțin pe modalitatea în care am citit actul normativ, din punctul nostru de vedere există riscul să se permită o interpretare profund nocivă. Interpretarea ca de pe urma a acestei amnistii să beneficieze și aceia care au de achitat prejudicii la stat în urma unor hotărâri judecătorești definitive penale de condamnare pentru săvârșirea de infracțiuni.  Dacă asta va fi interpretarea arată o dată în plus ceea ce am spus încă de la început, că PSD, de fapt, guvernează pentru infractori, pentru aceia care nu respectă legea, pentru aceia care au un comportament incorect și care încearcă să creeze privilegii pentru o clientelă politico-economică, care , practic, are ca și complice pe actorii care se află astăzi la guvernare„, e explicat Ludovic Orban la finalul declaratiilor

Loading

Recommended For You