PNL Sector 1: Scrisoare deschisă către directorii unităților de învățământ preuniversitar de stat din Sectorul 1 al Capitalei

Sebastian Burduja

Sebastian Burduja, presedintele PNL Bucuresti sector 1, a trimis o scrisoare deschisa catre directorii unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, din Sectorul 1, pentru a face precizari legate de discutiile din C.L. Sector 1 privind rectificarea bugetara.

Va redam, mai jos, textul integral al acestei scrisori:

Vă scriu acest mesaj în urma discuțiilor din Consiliul Local al Sectorului 1 referitoare la rectificarea bugetară. În primul rând, vreau să vă asigur de toată susținerea organizației pe care o reprezint, prin toate mijloacele posibile, împreună cu prețuirea noastră sinceră față de efortul Dvs în susținerea cauzei unei educații de calitate pentru copiii noștri. Partidul Național Liberal susține școlile, profesorii și educația. Astfel, PNL va lupta întotdeauna pentru derularea actului educațional în condiții decente. În al doilea rând, pentru că războiul politic pare sa fie mai important pentru unele persoane decât modul în care se cheltuie banii publici, vin cu o serie de clarificări importante legate de rectificarea bugetară și fondurile necesare școlilor din sectorul nostru, astfel încât toți cei interesați să fie informați corect.

Vă cer astfel îngăduința de a parcurge cu atenție, până la capăt, acest mesaj. Detaliile sunt importante și vă vor permite să judecați această situație în deplină cunoștință de cauză. 

Încă de la început este important de menționat un detaliu care pare să se fi pierdut în comunicarea administrației actuale pe această temă: în proiectul inițial de rectificare bugetară, susținut de PSD, fondurile alocate pentru plata utilităților de către instituțiile școlare pe care le reprezentați erau ZERO. Mai mult decât atât, în ședința ulterioară în care PNL a propus amendamentul care muta bani de la direcția de sortare la școli, tocmai pentru plata utilităților (și nu numai), city managerul acestui sector a declarat public ca nu există școli cu datorii. Apoi consilierii PSD au respins acest amendament care v-ar fi asigurat încă de săptămâna trecută toate fondurile necesare. 

Dincolo de încercările acestei administrații de a muta banii necheltuiți pe diverse proiecte și direcții, o problemă majoră în ceea ce privește proiectul de rectificare bugetară este lipsa transparenței: nu există discuții pentru structurarea eficientă a bugetului și identificarea priorităților. Toate proiectele sunt transmise într-o perioadă foarte scurtă înainte de ședințe și nu există niciun fel de dialog instituțional, corect și transparent, între primarul Tudorache, consilierii PSD și respectiv consilierii din opoziție. Primarul are obligația de a iniția un asemenea dialog pentru a găsi împreună cele mai bune soluții în ceea ce privește bugetul și proiectele sectorului nostru. Din păcate, în locul unor discuții transparente, normale, primarul Tudorache și echipa PSD preferă blocarea fondurilor pentru școli și folosirea lor drept instrument de șantaj pentru direcționarea banului public, din buzunarul cetățenilor sectorului 1, înspre proiecte scumpe și inutile.

În cele ce urmează, vă invit să urmăriți cronologia ședințelor de Consiliu Local din ultimele săptămâni și discuțiile pe tema rectificării bugetare. Menționez ca absolut toate aceste informații sunt publice și pot fi oricând verificate cu ajutorul proceselor verbale ale ședințelor de CL și a înregistrărilor video.

1. Ședința de CL din 23 septembrie 2019:
PSD a inclus în rectificarea bugetară, la pachet cu reparații pentru școli și cu programul „Grădiniță pentru toți”, alocarea a 11 milioane de lei către o nouă direcție pentru sortarea deșeurilor, un proiect care are ca scop doar angajarea a 55 de „suporteri” ai administrației actuale, pe salarii nejustificate, de 16.000 RON în medie (!). Includerea ambelor subiecte în rectificare, la pachet, a fost făcută în mod intenționat, tocmai pentru a putea acuza consilierii PNL că nu susțin dezvoltarea școlilor din Sector și educația copiilor. FALS! PNL a fost permanent preocupat de situația școlilor – ca dovadă, consilierii locali PNL au adresat interpelări în repetate rânduri și au desfășurat acțiuni în teren pentru a semnala situația deplorabilă a școlilor din sector și renovările făcute pe genunchi (Scoala 11 si Liceul Vlahuta). 

Consilierii PNL au menționat că vor să voteze banii pentru școli separat de cele 11 milioane de lei pentru aceasta nouă direcție inutilă de sortare, însă PSD s-a opus vehement. Și ca să vedem cât de mult le pasa primarului și consilierilor PSD de copiii sectorului, vă invităm să comparați bugetele: 772 mii lei pentru programul „Grădinița pentru toți” versus 11 milioane de lei pentru direcția de sortare a deșeurilor, unde vor lucra 55 de oameni, plătiți regește să învârtă hârtii, pentru că nu există încă infrastructura necesară pentru sortarea deșeurilor în sectorul nostru.

2. Ședința de CL din 30 septembrie 2019:
În ședința din 20 septembrie, grupul PNL a susținut amendamentul colegului nostru, Adrian Suvac, consilier local PNL, prin care se alocau banii necesari pentru plata utilităților în școli. Mai mult, amendamentul bugeta toate programele necesare pentru școli, inclusiv centrale termice și masa caldă.

Foarte important: în prima rectificare bugetară propusă de PSD, banii pentru utilități nu erau prinși. După mai multe semnale primite de la directorii de școli din sector, care ne-au anunțat ca nu mai au fonduri pentru utilități, PNL a propus mutarea banilor de la direcția care înghițea nejustificat de mulți bani pentru problemele școlilor. Amendamentul propus de consilierii PNL în ședința din 20 septembrie diminua bugetul direcției de salubrizare la 2,5 milioane de lei, sumă mai mult decât suficientă pentru înființarea și funcționarea direcției până la finalul anului, și alocarea banilor rămași pentru cheltuieli de funcționare ale instituțiilor de învățământ.

Deși amendamentul a primit inclusiv avizul și semnătura departamentului economic din Primărie, consilierii PSD au votat împotrivă, din pur orgoliu politic. Mai mult decât atât, în aceeași ședință, city managerul Sectorului 1 a mințit public, la pupitru, ca NU există nicio școală cu datorii, deși chiar în sală erau directori de școli cu datorii extrem de mari. Vedeți declarația în acest link. Pentru acest lucru îi cerem public DEMISIA, pentru că nimeni nu trebuie să-și permită să vă mintă și și să ne mintă cu nerușinare. Astfel, amendamentul a fost respins și rectificarea bugetară nu a trecut. Dacă le-ar fi păsat cu adevărat de școli primarului PSD (absent de la această ședință vitală) și consilierilor PSD, ar fi votat acest amendament de bun simț, aprobat chiar de aparatul de specialitate din primărie, și acum școlile din sectorul 1 ar fi avut deja toate fondurile necesare. Dar…jocul politic a primat pentru PSD.

  1. Ședința de CL din 8 octombrie

Un nou proiect de rectificare ajunge pe masa consilierilor. În timp ce la școli s-au prevăzut bani necesari DOAR după ce PNL a depus amendament în acest sens, administrația PSD și-a făcut clar niște calcule pentru această rectificare și a construit un buget prin care cel mai probabil se urmărește doar sifonarea banilor publici pentru firme de casă. Iată de ce.  

Din rectificarea bugetară reiese clar că nu s-au făcut proiecte majore de investiții în Sector anul acesta și acum se încearcă mutarea banilor acolo unde pot fi cheltuiți ușor și netransparent. Ne-am asumat, în acest moment, atacurile și amenințările pe care primarul PSD le-a început la adresa noastră, dar nu vom fi părtași la tunurile din bani publici pe care ei le pregătesc. Cetățenii sectorului 1, părinți, profesori, elevi și toți cei interesați merită să știe că nu vom face niciodată compromisuri prin care banii lor munciți din greu sunt irosiți de administrația PSD pe proiecte scumpe și inutile.

Cum am putea să privim în ochi cetățenii sectorului 1 și să aprobăm un proiect de rectificare bugetară prin care PSD taie bani de la ajutoare sociale pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (800.000 de lei), de la proiecte sociale de reabilitare sau construire – pentru că nu au fost în stare să le realizeze până acum -, de la locuri de joacă, străzi, reabilitare termică, modernizare ascensoare și spitale? În schimb, alocă 7 milioane de euro pentru Federația Română de Rugby, crește bugetul ADP cu 36,5 milioane de lei pentru toaletarea arborilor și rambursează anticipat credite.

Revenind la subiectul care ne preocupă pe toți, vă asigur de toată susținerea noastră pentru școli și sistemul de educație. Ca dovadă, în ședința de Consiliu Local din 14 octombrie, consilierii PNL vor propune amendamente care să securizeze banii pentru școli, ba chiar să crească sumele, dar fără să voteze tunuri financiare sau bugete nejustificate care nu au legătură cu cetățenii și nevoile lor.

În loc de concluzie, vă las cu un gând personal. Sunt crescut în sectorul 1 și am absolvit una dintre cele mai bune școli din sectorul 1. Locuiesc în sectorul 1 și îmi doresc să putem oferi bucureștenilor condițiile unui trai decent, începând cu școlile în care Dvs. îi educați pe copiii noștri. Mai mult, datorită educației primite aici, în sectorul 1, am avut șansa să studiez și în străinătate și consider ca școala românească are profesori extraordinari și copii minunați, care ne fac mândri peste tot în lume. Înțeleg și respect pe deplin importanța educației și cred, astăzi mai mult ca oricând, că fiecare copil din această țară are dreptul la o educație de calitate, în condiții civilizate, iar fiecare dascăl are dreptul să formeze generațiile de mâine în condiții decente. 

Totodată, vă rog să nu permiteți nimănui să folosească drept instrument de șantaj fondurile de care aveți nevoie pentru a vă face treaba pentru copiii sectorului nostru. Nu este posibil ca o administrație să blocheze fonduri și programe pentru școli doar pentru că nu i se face pe plac prin susținerea unor proiecte și direcții aberante, fără nicio legătură cu prioritățile și nevoile bucureștenilor din sectorul 1.

Vă asigur de toată transparența și deschiderea noastră. Vă rămân la dispoziție și vă mulțumesc anticipat pentru evaluarea obiectivă a situației actuale.

 

Loading

Recommended For You