Premieră în istoria explorării spațiale! Prima misiune NASA exclusiv feminină

nasa

In luna martie, oficialii NASA au anulat ceea ce ar fi trebuit sa fie o misiune premiera, dupa ce si-au dat seama ca au un singur costum de dimensiuni potrivite si nu doua. La misiune urmau sa ia parte astronautele Christina Koch si Anne McClain, care, in cele din urma, a fost inlocuita cu un coleg, pentru ca nu s-a gasit pe ISS un costum spatial de marime medie. In conditiile date, este mai usor si mai rapid de modificat structura echipei de astronauti decat costumele spatiale, au declarat la momentul respectiv reprezentantii NASA.

Vineri, misiunea in afara ISS a fost efectuata de astronautele Christina Koch si Jessica Meir. Acestea au inlocuit un sistem de control al bateriilor care s-a defectat la sfarsitul saptamanii trecute.

Misiunea in afara ISS a inceput la ora 11.38 GMT si a durat sapte ore si 17 minute. Misiunea s-a desfasurat conform planului.

Aceasta a fost a patra misiune in afara ISS pentru Koch si prima pentru Meir.

Meir a venit pe ISS in luna septembrie si atat ea, cat si Koch s-au alaturat echipei de astronauti a NASA in 2013. Clasa lor a avut cel mai mare procentaj de astronauti candidati femei din istoria NASA.

Dupa esecul din luna martie, NASA a fost acuzata de sexism, mai ales ca majoritatea angajatilor sunt barbati.

Sally Ride a fost prima femeie americana care a calatorit in spatiu, la bordul navei spatiale Challenger, 1983.

Un an mai tarziu, astronauta sovietica Svetlana Savitskaia devenea prima femeie care a participat la o iesire in afara statiei spatiale (Salyut 7).

Peste 500 de persoane au ajuns in spatiu pana in prezent, dar numai 11% au fost femei.

Pe de alta parte, in luna aprilie, misiunea pe ISS a astronautei americane Christina Koch a fost extinsa la 11 luni, ceea ce inseamna ca aceasta va stabili un nou record pentru cea mai lunga perioada petrecuta in spatiu de o femeie, 328 de zile. Koch, in varsta de 40 de ani, a sosit pe ISS pe 14 martie, pentru o misiune care urma sa dureze sase luni. Misiunea ei a fost prelungita pana in februarie 2020.

Anterior, recordul in domeniu i-a apartinut tot unei astronaute a NASA, Peggy Whitson, care a petrecut 288 de zile la bordul ISS, in anii 2016 – 2017, potrivit Agentiei spatiale americane.

Foto: Hepta

Sursa: MEDIAFAX

Loading

Recommended For You