Primarul General, Gabriela Firea: „Programul de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a mașinilor cu grad ridicat de poluare continuă!

Poluare masina
libris.ro

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat într-o ședința de consiliu,  etapa a doua a Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a mașinilor cu grad ridicat de poluare.

Primarul General, Gabriela Firea: „Programul de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a mașinilor cu grad ridicat de poluare continuă! Se vor acorda încă 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 lei fiecare!”
Vor avea prioritate bucureștenii care locuiesc în centrul orașului, în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului.
Proiectul a fost aprobat cu 32 de voturi (24 voturi PSD, 4 voturi PMP si 4 voturi PNL), 6 abțineri (4 voturi USR, 1 vot PNL, 1 vot ALDE) și 7 voturi ‘împotrivă’ (7 USR).
Primarul General, Gabriela Firea: „Prin acest proiect, care se va derula în perioada 2020-2021, vom acorda de 5.000 eco-vouchere, în valoare de 9.000 de lei fiecare, bucureștenilor care locuiesc în centrul orașului, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat ce are norma de poluare non euro, euro 1 sau euro 2.

Am promis la sfârșitul anului trecut, când prin instituirea vinietei OXIGEN s-a interzis accesul în centrul Capitalei a mașinilor non euro, euro 1 si euro 2, că vom găsi soluții pentru rezidenți.
Ne dorim să-i ajutam pe cei care locuiesc în zona centrala să își achiziționeze un autoturism nepoluant sau să fie despăgubiți dacă decid să renunțe la mașinile vechi pe care le dețin”.
Primarul General, Gabriela Firea, a explicat că proiectul se adresează cu prioritate persoanelor fizice sau familiilor cu domiciliul stabil în perimetrul ZACA și care dețin în proprietate un singur autoturism intens poluant, înmatriculat și înregistrat la același domiciliu cu cel al proprietarului: „Am primit sute de mesaje, e-mail-uri, petiții la registratură sau solicitări pe rețelele de socializare în care ni se semnala faptul că mulți bucureșteni care locuiesc în centru, pensionari sau persoane cu venituri mici, se văd în imposibilitatea de a mai ajunge acasă cu autoturismul personal pentru că este interzis accesul mașinilor intens poluatoare în zona ZACA. Reamintesc faptul că, la fel ca în prima etapă, eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – EURO 6, non-diesel, electrice sau hibride, alte mijloace alternative de locomoție, noi, non-diesel sau electrice, obiecte electrocasnice cu clasa energetică superioară (frigidere, mașini de spălat rufe/vase, aparate de aer condiționat, cuptoare, aspiratoare etc.) sau electronice (televizoare, laptop, tabletă, imprimante laser/inkjet etc.)”.
Totodată, Edilul Șef a subliniat că, în cazul în care daca în prima fază de înscriere nu se solicită emiterea tuturor celor 5.000 de vouchere, acestea vor putea fi acordate și altor bucureșteni care doresc să renunțe la autoturismele vechi. Toate aceste detalii tehnice vor fi stabilite clar în regulamentul proiectului.
Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Maraşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – șos.Pandurilor – șos.Cotroceni – spl. Independentei – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei – str. Buzeşti – p-ța Victoriei.

 

Loading

Recommended For You

loading...