Primii pași pentru desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților

orban guvern

Guvernul a anunțat, în ședința de guvern de vineri seara, primii pași pentru desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, relatează Digi24.

Premierul Ludovic Orban a spus că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsura se află și în programul de guvernare, a adăugat el.

Dacă în forma inițială ministrul Cătălin Predoiu propunea „desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a secției”, în varianta actuală, singura soluție agreată este cea a desființării.

Ministrul Predoiu a spus în ședința de guvern că această secție a fost înființată fără consultare publică și în pofida reacțiilor virulente ale unor magistrați și a criticilor venite de la Comisia Europeană, Greco și Comisia de la Veneția.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu a spus că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, „care e în afara jurisdicției CCR”.

E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

Loading

Recommended For You