PSD a trecut de Senat legea prin care 10 august devine sărbătoare națională

protest 10 august

PSD a trecut, săptămâna trecută, prin Senat proiectul de lege prin care ziua de 10 august, cea în care zeci de mii de români au fost gazați de jandarmi în Piața Victoriei din București, la Mitingul Diasporei, să fie declarată Ziua Unității Civice. Proiectul a fost depus de Liviu Pop. Opoziția s-a opus, iar UDMR-ul s-a abținut de la vot, scrie ziare.com.

Potrivit votului electronic publicat pe site-ul Senatului României, proiectul de lege a fost votat de toți cei 43 de senatori PSD prezenți în sală și de trei parlamentari neafiliați. Senatorii PNL și USR au votat cu toții împotrivă, în timp ce membrii UDMR s-au abținut de la vot.

Senatorul Liviu Pop este cel care a depus proiectul prin care ziua de 10 august să devină Ziua Unității. Acesta și-a motivat demersul spunând că violențele din Piața Victoriei au dus la „divizarea cetățenilor și degradarea unității civice, decăderea integrității umane și promovarea intoleranței și dezbinării”.

„Această inițiativă reprezintă o necesitate ca urmare a identificării problemelor existente și a anticipării riscurilor potențiale în relațiile cetățean-cetățean sau cetățean-Stat”, a mai spus Liviu Pop.

Potrivit proiectului de lege a lui Liviu Pop, autoritățile centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetul public pentru organizarea de evenimente dedicate sărbătoririi acestei zile.

Proiectul de lege a fost depus la scurt timp după ce peste 20.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei la un an de la înăbușirea violentă a Mitingului Diasporei. Manifestații de protest au fost organizate, în 10 august 2019, în București și mai multe orașe din țară.

Loading

Recommended For You