Raluca Turcan, PNL: PSD mai taie 2 miliarde de lei de la Educatie

raluca turcan

Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan solicita Guvernului Dăncilă să nu taie din banii alocați Educației la rectificare și să prezinte un plan urgent de măsuri pentru repararea dezastrului din sistem!

2 miliarde de lei mai puțin pentru Educație, deși bugetul aprobat în februarie a fost oricum extrem de firav, reprezintă o măsură criminală a Guvernului, cu doar 5 săptămâni înainte de deschiderea școlilor”, scrie Raluca Turcan pe facebook.

Tăierea anunțată din buget are loc în condițiile în care, la începutul anului, actualul guvern a alocat doar jumătate din fondurile prevăzute prin Legea Educației Naționale.

Combinația dintre subfinanțare, incompetența și nepăsarea miniștrilor PSD în fruntea Educației românești a condus la următorul rezultat:

– România a ocupat, cu consecvență, unul din ultimele locuri în Uniunea Europeană la cheltuielile pentru educație în ultimii ani.
– Rata abandonul școlar este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
– Rata de promovare la examenele de bacalaureat și evaluare națională a scăzut față de anul precedent.
– Numărul elevilor care nu s-au prezentat la examenele de bacalaureat și evaluare națională este în creștere comparativ cu anul precedent.
– Rata de promovare la examenele de titularizare a fost sub 50%.
– Anul trecut, în sistem erau peste 4500 de profesori necalificați.
– 10% din școli sunt supra-aglomerate și 58% au capacități excedentare.
– Elevii din mediul rural care fac zilnic naveta la școală nu beneficiază de variante sigure de transport.
– Șase ani la rând manualele școlare au ajuns mai târziu pe băncile elevilor și au fost pline de greșeli.
– Infrastructura școlară este, în multe cazuri, mult sub nivelul a ceea ce înseamnă ”condiții decente”, în special în mediul rural.
– Autorităților locale nu le-au fost alocate suficiente fonduri pentru a face față cheltuielilor necesare în sistem.

Obligația actualului Guvern este să suplimenteze bugetul Educației, nu să îl amputeze!„, a mai spus Raluca Turcan

Raluca Turcan a solicitat premierului Viorica Dăncilă să identifice, o persoană competentă pentru portofoliul Educației. Noul ministru trebuie să aibă o dublă prioritate: pe de o parte, să se asigure că anul școlar va începe în condiții bune pentru toți elevii și, pe de altă parte, să prezinte de urgență măsuri de reorganizare a sistemului, după haosul generat de numeroșii săi predecesori, în nici 3 ani de guvernare.

Loading

Recommended For You