Peste 230 de echipe şi aproape o mie de participanţi din 19 ţări şi-au anunţat deja prezenţa la cel mai mare concurs internaţional de robotică din Europa, RoboFEST 2023, organizat de Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti în perioada 3 – 5 noiembrie.
Un număr de 650 de roboţi vor concura pentru premiile oferite la cea de-a doua ediţie a concursului internaţional de robotică.
„Care este rolul roboticii în educaţie sau cum pot roboţii să fie utilizaţi în diagnosticarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor? Care este modul în care roboţii revoluţionează producţia industrială sau cum pot fi aceştia soluţia pentru problemele de mediu? Acestea sunt doar câteva dintre subiectele abordate la ediţia din acest an. Într-o eră în care roboţii au preluat roluri cruciale în producţie, transport şi logistică, dar şi agricultură, sănătate sau educaţie, aceste tehnologii transformă prezentul în viitor”, afirmă organizatorii, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.
În cadrul evenimentului se va desfăşura şi ROBOCHALLENGE, cel mai mare concurs de robotică din Europa, aflat la cea de a XIV-a ediţie.
„RoboFEST reprezintă un eveniment cu o însemnătate deosebită pentru comunitatea noastră academică. Acesta nu este doar un festival de robotică, ci este o oportunitate de a inspira generaţii de tineri curioşi şi dornici de a explora tehnologiile care vor schimba lumea pe care o cunoaştem astăzi în mai bine. (…) Studenţii şi elevii ne demonstrează, prin participarea lor la RoboFEST, că fizica, matematica sau informatica pot naşte pasiuni măreţe, iar acestea, la rândul lor, se transformă în tehnologii inovatoare. Ne dorim ca demonstraţiile din acest an să captiveze publicul de toate vârstele. (…) Participarea la RoboFEST este o experienţă educativă excepţională, care îi pregăteşte pe aceşti tineri pentru provocările viitorului, unde inovaţia şi tehnologia vor juca un rol cheie în transformarea lumii”, a declarat rectorul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, potrivit comunicatului de presă.
ROBOCHALLENGE include 14 probe, competiţia fiind deschisă tuturor elevilor, studenţilor şi absolvenţilor.
QUBE2SPACE, a doua ediţie a concursului pentru PocketQube-uri, destinată elevilor de liceu este organizat de 2SPACE, singura echipă de studenţi din România care proiectează şi lansează rachete pentru competiţiile internaţionale.
Anul trecut, 114 echipe, 720 de participanţi din 15 ţări de pe cinci continente au acceptat această provocare, iar prima ediţie a fost urmărită de 25.000 de vizitatori. Au fost prezentaţi 582 de roboţi, iar 30 de companii au informat despre inovaţii remarcabile.