Târgul de Crăciun din București e mai scump decât cel din Paris sau Monaco!

targ3

Produsele de la Târgul de Crăciun din București sunt mai scumpe decât cele de la Paris sau Monaco. Unul dintre motive: taxele mari impuse de Primăria Capitale, anunță libertatea.ro

Expozanții din Piața Constituției umflă prețurile pentru că și taxele impuse de Primăria București sunt mai mari decât la târgul din centrul Parisului.

În Capitală, târgul din Piața Constituției este organizat de o instituție subordonată Primăriei, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, pe scurt, Creart.

Comercianții – meșteșugarii, producătorii agricoli, firmele, asociațiile – trebuie să depună un dosar de înscriere, la începutul lunii octombrie. Selecția se desfășoară în două faze și e realizată de o comisie de analiză și selecție, conform site-ului Creart.

După ce sunt selectați, comercianții trebuie să achite o taxă, care, în cazul produselor alimentare preparate în locația târgului, este de 25.000 lei pentru toată durata evenimentului. Pentru un stand de băuturi și vin fiert, taxa e de 20.000 de lei. Taxele acestea au crescut față de anii trecuți, iar creșterea se reflectă, firește, în prețurile de la stand.

În 2018, taxa pentru produse nealimentare a fost unică, de 2.500 de lei. Pentru produsele alimentare, taxele au fost între 5.000 de lei – 20.000 de lei. Pe lângă aceste costuri, expozanții de la târgul bucureștean trebuie să achite și un procent de 10 la sută din încasări către organizatori.

Un expozant parizian plătește 500 de euro (în jur de 2.400 lei) chiria săptămânală pe un stand la târgul de Crăciun din Grădinile Tuilleries, vizitat de peste 2 milioane de oameni anul trecut.

Târgul de Crăciun din Strasbourg datează din 1570 și e considerat cel mai vechi din Europa. Chiria pentru o căsuță de 8 metri pătrați, în Place Kleber, piața centrală din Strasbourg, e de 1.400 de euro, pe toată durata târgului.

La Sibiu, târgul este organizat de o asociație nonprofit, Events For Tourism, în parteneriat cu municipalitatea. Înscrierile încep încă din luna mai. Taxa de participare este de la 4.000 lei până la 9.900 lei.

Cu 9 euro, cumperi: la Strasbourg, un sfert de kg de turtă dulce, la București, 100 g de tochitură

Citeşte întreaga ştire: Produsele de la Târgul de Crăciun din București sunt mai scumpe decât cele de la Paris sau Monaco. Unul dintre motive: taxele mari impuse de Primăria Capitalei

Loading

Recommended For You