Țigara electronică poate cauza boli pulmonare

tigara electronica

Departamentul de sănătate al statului New York, Statele Unite ale Americii, a emis o avertizare de sănătate pentru țigările electronice, care ar putea cauza boli pulmonare altfel inexplicabile, conform doc.ro

Afecțiunile sunt serioase și pun viața fumătorilor de țigări electronice în pericol. De aceea medici ar trebui să ia în calcul și acest factor când au de-a face cu un pacient care prezintă o boală pulmonară inexplicabilă.

Cazurile de boli pulmonare apărute în urma consumului de țigări electronice a crescut constant de la apariția lor pe piață. Vârsta pacienților se situează de obicei între 18 și 49 de ani, iar momentan se fac cercetări pentru a stabili dacă un anumit tip sau o anumită marcă de țigară electronică produce cele mai nocive efecte. Deși nu au fost încă raportate decese cauzate de țigările electronice, mai mulți pacienți au avut nevoie de intervenție medicală pentru problemele respiratorii, unii dintre ei necesitând intubație traheală.

Deși țigara electronică nu mai conține celelalte substanțe dăunătoare din țigările obișnuite (tar, fenoli, monoxid de carbon, cianide etc.), nicotina în formă lichidă este dăunătoare. Pe lângă faptul că este o substanță care dă foarte ușor dependență, nicotina poate cauza creșterea tensiunii arteriale, a ritmului inimii, a fluxului de sânge către inimă dar și îngustarea arterelor (vasele care transportă sânge oxigenat în corp). Nicotina mai poate contribui și la întărirea pereților arteriali, care, la rândul lor, poate provoca infarct miocardic. În cele mai grave cazuri, ar putea duce la apariția cancerului pulmonar, la fel ca și țigările convenționale.

În plus, țigările electronice nu sunt încă omologate și certificate de autorități. În consecință, procesul de producție al lichidelor cu nicotină poate varia semnificativ de la o marcă la alta, iar substanțele chimice folosite pot dăuna grav sănătății. Din cauză că nu există încă cercetări amănunțite despre efectele nocive ale țigării electronice și fumatul pasiv cauzat de aceasta, legislația nu poate reglementa utilizarea. Se presupune, deci, în mod incorect, că folosirea țigării electronice în spații publice sau în preajma copiilor ar fi sigură. Dar vaporii de lichid conținând nicotină îi pot afecta și pe nefumători, pentru că rămân în atmosferă sau pe haine.

Loading

Recommended For You