Noapte cu violente EXTREME in centrul Barcelonei. Separatistii au incendiat masini si au aruncat cu ACID in politisti.

barcelona

Manifestanţii au incendiat mai multe maşini, au aruncat cu cocktailuri Molotov şi pietre spre forţele de ordine, miercuri seară, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste la Barcelona, provocate de condamnarea mai multor lideri separatişti catalani, informează site-ul agenţiei Dpa.

Politia din regiunea Catalonia a transmis ca mai multi demonstranti violenti au aruncat cu pietre, petarde, cocktailuri molotov si „obiecte umplute cu acid” spre fortele de ordine.

Peste 50 de persoane au fost retinute, iar 125 ranite, in urma manifestatiilor din zilele precedente. Printre raniti se numara si membri ai fortelor de ordine.

Alte 20 de persoane au fost retinute miercuri dupa-amiaza in legatura cu comiterea de actiuni violente in cursul demonstratiilor.

WATCH: Dramatic scenes in Barcelona as violent protests continue against the jailing of separatist leaders; dozens injured pic.twitter.com/Ziw6Q6Dawf

– BNO News (@BNONews) October 16, 2019

Carles Puigdemont, fost lider al guvernului separatist catalan, care a fugit in Belgia in anul 2017, dupa esecul tentativei de secesiune, i-a incurajat pe protestatari sa continue sa se mobilizeze intr-un „tsunami democratic”.

Succesorul sau in functia de premier regional, Quim Torra, a afirmat miercuri spre joi noapte ca „un grup de infiltrati si provocatori” a fost responsabil pentru recentele acte de „vandalism”.

„Miscarea de independenta nu este si nu a fost niciodata violenta”, a mai spus Torra, adaugand: „Nu exista niciun motiv sau justificare pentru a incendierea masinilor”.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat incidentele violente, afirmand ca Guvernul de la Madrid va continua sa „garanteze securitatea” in regiune.

Mii de persoane au protestat pasnic in alte zone din regiunea Catalonia, initiind inclusiv „marsuri pentru libertate” spre Barcelona.

Catalonia a organizat in 2017 un referendum privind independenta fata de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenta, nu a fost aprobat de Curtea Constitutionala din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenta, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru solutionarea crizei prin dialog.

Dupa patru luni de deliberari, instanta suprema de la Madrid a anuntat luni ca noua lideri separatisti catalani au primit sentinte intre 9 si 13 ani in inchisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona si in alte orase din regiune, soldate cu ranirea a cel putin 78 de persoane.

Sursa: MEDIAFAX

Loading

Recommended For You